Slemproppen har gått!

Ja, min slempropp gick ordentligt denna gången, det som varit innan har då varit små små klumpar, men här kom en stor klump haha. Vi får hoppas att det var allt. Strax efter den gått, fick jag en väldigt stark värk, som sen blev lite mindre. Känns nu som om jag går med molande värk hela tiden.. Får väl se vad som händer! Känns dock lite typiskt eftersom mamma åkte och jobba precis efter detta hänt och jobbar enda till 10 ikväll.. 
 
Så, fyra tecken på att förlossningen startat: 

1. Slemproppen (initialblödning)

  • Slempropp kallas den geléaktiga klump som sitter i livmoderhalsen som ett skydd för barnet.
  • En del kvinnor får mot slutet av graviditeten en slemmig flytning, ibland med blodstrimmor i. Det innebär att slemproppen har gått och det är ett bevis på att förlossningen närmar sig. Men det kan fortfarande dröja flera dagar innan det är dags.
  • Man behöver inte ringa sjukhuset utan kan lugnt invänta nästa tecken på att förlossningen är på gång. 

2 Värkar

  • Det vanligaste är att förlossningen börjar med värkar, när livmodern drar ihop sig med oregelbundna mellanrum och blir hård. Ofta börjar det diffust, därför kan det först vara svårt att skilja värkarna från de förvärkar som många har mot slutet av graviditeten.
  • Men så småningom brukar det bli tydligare: Värkarna kommer mer regelbundet och gör mer ont. Därmed hjälper de också livmodern att öppna sig så att barnet kan födas fram.
  • När värkarna är en minut långa och kommer tre, fyra gånger inom loppet av tio minuter har förlossningsarbetet kommit in i den aktiva fasen.

3 Vattnet går

  • Ibland är det fostervattnet som utgör startskottet. Fosterhinnorna, som barnet ligger i, brister och vattnet ”går”. En del kvinnor blir bara lite blöta i trosan. Andra tycker att det knäpper till, och så blir det alldeles dyblött, som om en störtflod forsar fram mellan benen.
  • Vattenavgången kan leda till att värkarna kommer igång, men även om de inte gör det bör man åka till sjukhuset för en kontroll efter några timmar. Är man osäker kan man ringa och rådfråga en barnmorska.
  • Om värkarbetet inte har startat inom 1–3 dygn kan man få värkstimulerande dropp, eftersom vattenavgång kan öka infektionsrisken. Om barnet inte föds inom 18 timmar efter att vattnet gått sätts får kvinnan ofta penicillin via dropp för ett förebygga infektion.
  • Vattnet kan gå när som helst under förlossningen, men oftast sker det när livmodermunnen är öppen 6–8 centimeter. När vattnet har gått brukar värkarna bli mer intensiva. 

4 Det blöder (teckningsblödning)

  • Den sparsamma, smärtfria blödning som ibland uppstår när livmodermunnen börjar öppna sig är helt i sin ordning. Det är ett tecken på att den aktiva fasen av förlossningen har börjat.
  • Men ibland är blödningen mer rejäl, ungefär som en menstruationsblödning, och smärtsam. Då ska man ringa till sjukhuset eller åka in. Det kan tyda på att moderkakan sitter fel eller håller på att lossna, vilket i sin tur kan innebära att barnet får en sämre syretill­försel.
Hoppas hoppas, på bebis i helgen!! <3
 

Kommentarer
Postat av: Erika

För mig gick slemproppen 2 dagar innan första föddes, så hoppas det går lika snabbt för dig!:-)

Med andra gick den dock i omgångar från v.26... Gaanska surt o inte kunna ha det som tecken då :-p

Svar: Åh va jag hoppas du har rätt! Blir nästan galen här hemma!! Jag har själv en magkänsla på att bebis vill titta ut på lördag.. =) Känns bra när jag säger att H*n vill komma ut på lördag, den 27 ;) hahah
Ida S

2013-04-25 @ 15:01:02
URL: http://melkersmamma.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
© Headerbilder från Wallpapers Wide